#TIP 1 - GEBRUIK PMS KLEUREN

Tip van Buddy PMS Kleur

Pantone Matching System

Onze Buddy van de studio deelt de komende tijd handige tips. Over het gebruik van kleuren, resoluties en meer. De tip van vandaag gaat over PMS. PMS staat voor Pantone Matching System en dit zijn gestandaardiseerde kleuren van het bedrijf Pantone. Elke PMS-kleur is uniek, en wordt aangeduid met een code (een nummer en een letter). Er zijn meer dan 1800 PMS-kleuren en er komen telkens nieuwe bij.

Heb je een logo of een beeld met een bepaalde PMS kleur? Maak je bestand op met deze PMS kleur. Wij printen in CMYK en benaderen de PMS kleur zo goed mogelijk. Bij het printen controleren we vervolgens de kleur met een PMS waaier. Zo voorkomen we afwijkingen in kleur!

Hoe maak je een ontwerp met PMS kleuren?

Hoe je een PMS-kleur gebruikt in een ontwerpprogramma, hangt af van het programma. Hieronder leggen wij uit hoe je een PMS kleur toewijst in Adobe Illustrator.

Ga in het menu naar Stalen (of Swatches). Ga vervolgens naar Staalbibliotheek openen > Kleurboeken > kies hier voor een Pantone staalboek

Kies vervolgens een PMS kleur.

Pantone conect

Sinds kort is het gebruik van Pantone-kleuren in Adobe-apps is niet langer gratis. De Pantonekleurenboekenworden uitgefaseerd in Illustrator, InDesign en Photoshop en na november 2022 blijven alleen volgende Pantone-kleurenboeken beschikbaar:

  • Pantone + CMYK Coated
  • Pantone + CMYK Uncoated
  • Pantone + Metallic Coated
Als je gebruikt wilt blijven maken van de Pantone-kleuren, dient er een aparte Panton connect-licentie te worden gekocht.
Naar boven
youtube