#TIP 6 - Prespaced snijteksten en logo's

Tip van Buddy pre-spaced

Onze Buddy van de studio deelt de komende tijd handige tips. Over het gebruik van kleuren, resoluties en meer. De tip van vandaag gaat over pre-spaced logo's en snijteksten.

Snijteksten en logo's worden gemaakt van foliemateriaal. Bijvoorbeeld gekleurde snijfolies, full colour geprinte folies, of speciale high-tack folies. Elk gewenste vorm, tekst of logo kan worden gesneden door onze plotters. Pre-spaced betekend letterlijk vooraf uitgelijnd. Dit houdt in dat letters en/of logo’s al op juiste plek staat tijden het plakken. De folie wordt door de plotmachine heel lichtjes ingesneden, zodat alleen het vinyl wordt gesneden en niet de backing (de papieren achterkant). Vervolgens wordt alles wat niet nodig is weggepeld. Als laatste stap wordt de gepelde folie voorzien van applicatiefolie. Applicatiefolie is een papierachtige folie die over het uitgesneden tekst en/of logo’s wordt geplakt. Dit zorgt er voor dat, wanneer de teksten en/of logo’s worden geplaatst, alles de juiste afstand tot elkaar behoudt.

Voordelen pre-spaced logo's en snijteksten

  • Design: Geen (lelijke) achtergrond, alleen een uitgesneden tekst of logo.
  • Gemak: Je hoeft geen tijd en moeite te spenderen aan het uitlijnen van het ontwerp, het is klaar voor gebruik.
  • Besparing: Doordat het proces van het uitlijnen al is gedaan, kun je tijd en geld besparen.
  • Ruime keuze: Voor bijna elke toepassing is er wel een snijfolie geschikt. Voor binnen- en buitengebruik!

Waar moet je rekening mee houden bij het ontwerpen en bestellen?

Pre-spaced wordt vaak gebuikt bij ondergronden die transparant zijn. Het kan ook worden toegepast op een groter oppervlak, waarbij de ondergrond al de gewenste kleur heeft. Op deze manier kan er folie worden bespaard door niet de hele muur te hoeven plakken. 

Wanneer de bestanden worden geprint, is het belangrijk dat de beelden worden aangeleverd met een snijlijn die is opgemaakt met een spotkleur genaamd “contour”. Ook is het van belang dat er rondom de snijlijn 3mm “bleed” wordt toegevoegd.

De maximale afmeting is afhankelijke van de maximale rolbreedte, in combinatie met de grootte van de teksten/logo’s die moeten worden gesneden. Het kan zo zijn dat de beelden te groot zijn, maar dat er tussen de tekst een opdeling kan worden gemaakt. Dan plaatsen we op beide delen pasmarkering zodat tijdens het plakken de folie weer perfect uitgelijnd kan worden geplaatst.

Bij het opmaken van snijteksten dient er ook rekening te worden gehouden met de grootte van de tekst die moet worden uitsneden (de maximale corps/lettergrootte). Het is alleen niet mogelijk om een maximale lettergrootte/crops aan te geven. Dit is namelijk afhankelijk van het gekozen lettertype. Wel kunnen we een aantal regels meegeven:

  • Minimale stokdikte: 0,5mm
  • Minimale stokhoogte: 5cm

Wil je toch een kleinere tekst gebruiken? En komt de folie op een raam? Dan adviseren wij om een glasheldere printfolie te gebruiken.

Heb je nog vragen over pre-spaced snijteksten of logo's? Neem contact op met mij (studio@m2printing.nl) of vraag het één van mijn collega's. 

Naar boven
youtube